Fa onze mesos, vaig publicar aquest post sobre les civilitzacions extraterrestres més enllà del nostre sistema planetari, a partir d’aquella famosa frase que va pronunciar en el 1950, el físic italià Enrico Fermi de “on són tots?”, tenint en compte la gairebé infinita quantitat de planetes que existeixen a l’univers amb possibilitats d’haver generat vida intel·ligent i que encara no s’hagi produït mai, cap constatació de la seva existència, per petita que aquesta fos.
Va ser el 1996 que Robin Hanson, un economista de la universitat George Mason de Virgínia va plantejar la teoria anomenada del “Gran Filtre” com a resposta a la pregunta d’Enrico Fermi. La teoria del ‘Gran Filtre’ diu que la raó per la qual no hem tingut mai cap contacte amb altres civilitzacions és perquè totes es van extingir abans de tenir l’oportunitat d’entrar en contacte amb nosaltres.
El nostre Univers és un enigma vast i temptador, un misteri que ha despertat la consciència innata de la humanitat.
Fer preguntes sobre formes de vida alienígenes ha estat fins ara infructuosa, fins i tot amb els importants avenços en què ens hem embarcat en els darrers anys. La lògica evidència de vida hauria d’existir en abundància només a la nostra galàxia i, tanmateix, a la pràctica no hem produït cap afirmació clara de res més enllà del nostre propi planeta. Aleshores, com deia Enrico Fermi, on són tots? el silenci de l’univers més enllà de la Terra revela un patró tant de limitació humana com de constant curiositat. Fins i tot programes tan ambiciosos com SETI que apunten a resoldre els desafiaments tecnològics, els resultats han estat fins ara negatius per a qualsevol signe de vida a la galàxia. Per tant, es postula que un desastre existencial pot estar a l’aguait mentre la nostra societat avança exponencialment cap a l’exploració espacial, actuant com el Gran Filtre: un fenomen que acaba amb les civilitzacions abans que es puguin trobar, cosa que explica el silenci còsmic.
Ara, un grup d’investigadors de la NASA ha recuperat aquesta teoria i està estudiant quines són aquestes causes d’extinció i què pot fer la nostra civilització per evitar-les. La Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA ha publicat un article -que he llegit i ha motivat que escrigui aquest nou post- on indaguen no només en les causes d’aquests esdeveniments d’extinció, sinó també en què podem fer nosaltres perquè no ens passi el mateix.
Què és el Gran Filtre
Amb aquest concepte, es va elaborar una llista de les amenaces més grans que aguaiten l’espècie humana i, com era d’esperar, tots els elements d’aquesta llista tots, menys un, són culpa nostra.
Una guerra nuclear, una pandèmia, el canvi climàtic o una intel·ligència artificial fora de control són els esdeveniments més probables que poden extingir la nostra civilització.
Hi ha un altre esdeveniment que no és d’origen antròpic i que és molt difícil poder evitar: l’impacte d’un asteroide contra el nostre planeta.
S’atribueixen aquests riscos existencials, com una disfunció pròpia dels éssers intel·ligents com els humans. I la disfunció es pot convertir ràpidament en el Gran Filtre.
Com evitar-ho
Recentment, en el perillós conflicte de Rússia amb Ucraïna, Vladímir Putin, ha intensificat la retòrica nuclear, afirmant que utilitzarà tots els mitjans disponibles per defensar el territori rus. D’altra banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit que el món corre el risc d’un armagedón nuclear. Una escalada de la guerra a Ucraïna a un conflicte mundial podria suposar un risc existencial per a la humanitat, podent proporcionar una resposta a la famosa pregunta de Fermi en demostrar que espècies tecnològiques com la nostra poden no ser prou intel·ligents com per evitar l’ús de armes nuclears.
No hi ha un patró per quan pot sorgir la vida, encara que es postula que diversos “filtres” com es mostra a les línies verticals de color rosa poden haver causat l’extinció massiva d’altres civilitzacions.
El nostre Sol i la seva línia següent, que es mostra en groc, és una representació de la quantitat de temps que la humanitat ha estat capaç de sobreviure fins ara. La vida a la Terra ja ha superat els esdeveniments de filtratge, però, com es pot veure, el Gran Filtre encara està per arribar i no se sap si serem capaços de sobreviure el temps suficient per convertir-nos en una civilització del tipus I o més (línies verdes verticals).
Tota la humanitat, com a única espècie tecnològica del planeta Terra, ha d’arribar a un acord, amb si mateixa i amb el seu entorn.
La lluita per la supervivència, la seguretat i el domini -tot molt arrelat a les passions humanes- també impulsa la creativitat i amb ella, la civilització i la invenció. Encara que la història ha demostrat una vegada i una altra, que la intel·ligència té un gran cost, només el cervell humà, té la clau del nostre futur. Usant la nostra demostrada inventiva per reconèixer proactivament, podem diagnosticar i formular contramesures a les més greus amenaces de la nostra existència i la humanitat encara pot evitar el Gran Filtre.
En fer-ho, probablement emergirem com una civilització propera al Tipus I a l’escala de Kardaixov (1), llesta per trobar el nostre lloc en un futur més gran del que podríem realitzar si ens limitéssim al nostre món natal. De fet, models recents suggereixen que l’exploració tripulada per humans del nostre sistema solar més enllà de Mart bé pot ser possible dins aquest segle.